Sunteți aici: » Știri » Cele mai bune pălinci și distilate de fructe din Transilvania au fost premiate vineri

Cele mai bune pălinci și distilate de fructe din Transilvania au fost premiate vineri

Luni, 28 noiembrie 2022

Pentru ca o pălincă să iasă bună, e nevoie de fructe de calitate, dar și de pricepere - iar Transilvania nu duce lipsă nici de una, nici de cealaltă. Dovadă este faptul că, la apelul lansat pentru prima ediție a Transylvanian Spirit” – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania, au fost trimise 868 de mostre, din care 543 au fost premiate. Astfel, în cadrul galei de acordare a premiilor, au fost decernate 28 de premii Champion, 127 de aur, 192 de argint și 196 de bronz.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, le-a urat bun venit participanților și subliniat că scopul organizatorilor este acela de a atrage atenția asupra calității producției de pălincă și a rafinării gustului consumatorilor de pălincă. „În zilele noastre, apar din ce în ce mai multe pălinci de înaltă calitate, obținute din fructe sănătoase și atent selecționate, provenite din zona noastră. În ultimul deceniu, în lumea pălincii transilvănene, s-a produs o schimbare de paradigmă. Am trecut de la neplăcutele băuturi spirtoase cu arome artificiale, la o resuscitare a pălincilor regionale, la o cultură de pălincă diversă și plină de arome naturale", a punctat președintele.

În Ținutul Secuiesc, pălinca este o parte importantă a vieții, dar este și un excelent cadou diplomatic, deoarece cei care o primesc își formează o părere bună despre comunitatea care le-o oferă” – a subliniat la rândul său președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care încurajează consumul moderat de pălincă, astfel încât acesta să nu devină un obicei dăunător. În ceea ce privește competiția, el a afirmat că, în regiune, se produc pălinci din ce în ce mai bune și că încurajarea reciprocă în vederea obținerii unor produse de calitate superioară este mai mult decât binevenită. În plus, consideră că este important să se dezvolte atelierele de pălinci, chiar și cu ajutorul fondurilor UE, astfel încât fabricarea pălincii să nu rămână doar la nivel de hobby, ci să devină o sursă de venit pentru cât mai mulți oameni.

În ultimii ani, s-a pus tot mai mult accentul pe adevărata valoare și, implicit, a crescut interesul față de pălinca de calitate în județele Covasna, Harghita și Mureș - atât în rândul producătorilor și micilor întreprinzători, cât și în rândul consumatorilor. Pentru mine este o mândrie că din Județul Mureș s-au înscris peste 18 concurenți, care au prezentat un total de 59 de sortimente” – a declarat la rândul său președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, care a precizat că pălinca este o emblemă gastronomică a Ținutului Secuiesc, cum sunt pâinea de casă cu cartofi, varza secuiască și kürtőskalács-ul.

Calitatea superioară a pălincilor transilvănene a fost apreciată totodată și de secretarul de stat al guvernului ungar, Potápi Árpád, precum și de secretarul de stat Barabási Antal Szabolcs, care au felicitat organizatorii și participanții la concurs.

Directorul concursului, János András Előd, a mărturisit că s-a simțit onorat, dar, în același timp, a fost și o provocare pentru el, din punct de vedere profesional, să coordoneze concursul. Mulțumindu-le participanților pentru votul de încredere acordat competiției nou lansate, el a precizat că cele 868 de mostre din 14 județe au fost evaluate de o echipă de 20 de profesioniști, după criterii foarte stricte. „Am degustat pălinci foarte bune. Consider că am acordat titlul de Champion unor loturi care ar fi apreciate oriunde ", a subliniat directorul competiției.

Președintele juriului, Takács László, care este și directorul concursului Quintessence, cea mai mare competiție de băuturi distilate din Sud-Estul Europei, nu a putut fi prezent la gală. Cu toate acestea,  a felicitat participanții la gală printr-un mesaj video înregistrat: „Dezvoltarea pălincilor și a distilatelor din Transilvania este vizibilă; la unele categorii, s-a ajuns la nivelul la care produsele evaluate ar putea participa chiar la concursuri internaționale foarte serioase. Cu mândrie putem spune că cel care câștigă o medalie de aur sau o medalie de champion în această competiție poate avea cu adevărat un produs pe care îl poate oferi oricui, nu numai aici în Transilvania, nu numai în Bazinul Carpatic, ci și în întreaga Europă, pentru că nu va avea de ce să se rușineze”.

Premiul pentru cea mai bună pălincă i-a fost acordat pălincii din pere Williams roșu a lui Rizó Béla și Jaju din Valea lui Mihai, Județul Bihor. Conform deciziei juriului, cea mai bună distilerie privată este Vass Csongor, din Delnița, Județul Harghita, iar cea mai bună distilerie comercială este Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe.

Premiul special acordat de Concursul de Pălincă Quintessence din Ungaria, oferit de președintele juriului, Takács László, a ajuns la Bodó Csaba, pentru cea mai eficientă distilerie privată din Sfântu Gheorghe.

Cele 868 de mostre participante la concurs au provenit din județele: Arad, Bistrița, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Timiș și Prahova. În total, s-au înscris 14 distilerii comerciale, cu 164 de mostre, și 143 distilerii private, cu 704 mostre.

Momentele muzicale și umoristice din timpul galei de premiere, desfășurate vineri, 25 noiembrie, la Panorama Event Hall, au fost oferite de trupele HarMony Band și „Pittyes2es și Gyufa”.

Prima ediție a ”Transylvanian Spirit” – Concursul de pălincă și distilate de fructe din Transilvania a fost organizată de Consiliul Județean Covasna și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc.

Noutăți